2012. március 11., vasárnap

Nem hitetlen...!

Ma délután a családi hagyatékban kutatva kezembe került a 60-as évekbeli Kincses Könyvek sorozat. Ennek egy darabja Hajnali mise címen "hat évszázad antiklerikális irodalomból" kínál válogatást az egyszerű munkás népnek (igénytelen kivitelben elérhető áron). Habár azt nem értem, hogy Hubay Miklós miért szorult rá arra, hogy ez a gyűjtemény ott éktelenkedjen szakmai életrajzaiban (méghozzá "elbeszélés" megjegyzéssel, mintha ő írta volna a benne szereplő novellákat), de legalább az utószóhoz ne adta volna a nevét. 
"Ajánló bibliográfia és módszertani útmutató"
Kiadja az Országos Széchenyi Könyvtár
Könyvtártudományi és Módszertani
Központ-Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
A legblődebb propagandaszöveg, amely a "haladó irodalom" egységes harcát hangoztatja (nem bemutatja, nem elemzi, nem ismerteti, csak "hangoztatja" nagyon hangosan), amelyet az ész és erkölcs nevében vív immáron 6 évszázada (ha nem örök idők óta) a minden baj forrása, álszent "klérussal szemben".
Ennyit a hatvanas évek népműveléséről. Eszembe jut csillogó szemű anyai nagyapám is, aki ehhez a célközönséghez, a tanulatlan agrármunkássághoz tartozott, de szenvedélyes olvasó volt, minden érdekelte. Megingathatatlan előfizetője volt az Olcsó Könyvtár és társainak. Szeretett volna minél többet megtudni a világról. Neki ilyen könyvek jutottak. 

A múlt havi Vigiliában olvastam a Léstyán Ferenc atyával készített interjúban:
"Van egy csoport, amelyet az elnyomás megfosztott a kétezer éves egyház lelki kincseitől. Vajon nem volna indokolt, hogy a vallási félképzettség pótlását is fontosnak tartsák? Egy előkelő párizsi hölgy egyszer bevallotta Lacordaire-nek, a Notre Dame híres szónokának, hogy ő hitetlen. Erre az felsorolt néhány jeles hittudományi, filozófiai művet, a hölgy egyiket sem olvasta. Lacordaire következtetése: 
 - Asszonyom, ön nem hitetlen, hanem tudatlan."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...