2011. november 6., vasárnap

A pápa novemberi imaszándéka

***
Az alábbi linkeken tájékozódhat az aktuális imaszándékokról:


***

Kopt kereszt
   Általános imaszándék:
   hogy a keleti katolikus egyházak tiszteletreméltó hagyományait    az egész egyház szellemi kincseiként ismerjék el és becsüljék          meg.
   Missziós imaszándék:
   hogy az afrikai kontinens találja meg Krisztusban az erőt, mely      által a kiengesztelődés és igazságosság útját járja, ahogy a                                           Második Afrika-Szinódus javasolta

Több helyen a magyar (és pl. angol) médiában csupán "keleti egyházak" szerepelnek, de ez hiányos. Nem tudom honnan származik, de például a rangos Catholic News Agency vagy a magyar Pápai Missziós Művek is csonkán említi a novemberi imaszándékot. Ugyanezen intézmény vatikáni honlapja vagy az EWTN már "keleti katolikus egyházakat" ír, számomra mérvadónak a Vatican Information Service tűnt.
Természetesen nem vagyok olyan elvetemült, hogy általában leellenőrizzem az imaszándékok fordítását :). Csupán egy angol blogon feltűnt a különbség és utánaeredtem.

Keleti katolikus egyházak alatt azokat az egyházakat értjük, amelyek közösségben vannak a római Apostoli Szentszékkel. Tehát elismerik a pápa primátusát, a katolikus hitvallást, az összes katolikus zsinatot, stb... Ugyanakkor nem csak megtarthatják, de az Orientalum Ecclesiarum zsinati dokumentum értelmében meg is kell tartaniuk sajátos hagyományaikat és lelkiségüket. (Konkrétan például saját liturgiájukat, a papok házasodását, vagy nemzeti nyelv használatát -- hogy mit tarthattak meg és mit nem, az általában a visszatéréskor fennálló történelmi szituációtól, az abba beleágyazódott igényektől és érdekektől függött. Például a román görög katolikusok az egyesüléstől fogva nemzeti nyelven tarthatták a szent liturgiát /bár azt már előtte az orthodox pátriárkájuk is tiltotta/, ugyanakkor a magyar görög katolikusoknak a magyar nyelv liturgius használatát majdnem egy évszázados harc után engedélyezte Szent X. Piusz pápa.)
Keleti katolikus egyházak például a Magyar Görög Katolikus Egyház, az Örmény Katolikus Egyház, vagy Afrikára gondolva a Kopt Katolikus Egyház is. Pontos felsorolásuk megtalálható a wikipédia jelenlegi változatában.
Szép dolognak találom, hogy pont ez a novemberi imaszándék, ugyanis október utolsó napján emlékeztünk meg az egyetlen magyar keleti katolikus szentről, Boldog Romzsa Tódor görög katolikus mártírról.

Az internetes böngészés közben találtam egy nagyon tartalmas oldalt a történelmi Magyarország görög katolikus örökségéről, illetve az imádsághoz ajánlom a Szent Efrém Férfikar énekeit.

A görög katolikus esküvő sajátos része: a koronázás
máriapócsi  görög katolikus templom
Örmény biblia egy lapja
Interjú Zsigmond Benedek armenológussal

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

DICSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!KÉREM ÖNÖKET,IMÁDKOZZANAK A CSALADOMERT:BARÁTNÖMÉRT FICZ MÓNIKÁÉRT HOGY LEGYEN UJRA BÉKESSÉG ÉS SZERELEM ÉS EGYETÉRTÉS ÉS SZERETET,NYUGALOM KÖZÖTTÜNK,KÖLTÖZZÜNK VÉGRE ÖSSZE LEGYEN A FELESÉGEM HA AZ ÚR IS IGY AKARJA ADJA AZ ÁLDÁSÁT ERRE A KAPCSOLATRA,JAVITSON MEG TISZTITSON MEG AZ Ő KEGYELME MINDANNYIUNKAT,LEGYEN VALÓDI MEGTÉRÉS ÉLETÜNKBEN,ÉS TÜRELEM EGYMÁS IRÁNT,KERESZTÉNYI SZERETET....ÉS MEGBOCSÁTÁS MINDEN ROSSZÉRT HOGY TUDJUNK BOCSÁNATOT KÉRNI ÉS MEGBOCSÁTANI,KÉRNÉK MÉG IMÁT:AZ Ő ÉDESANYJA TESTI-LELKI GYÓGYULÁSÁÉRT, GYEREKEMÉRT, SZŰLEIMERT, TESTVÉREIMÉRT, HOGY A JO ISTEN VIGYÁZZON RÁJUK ÉS SEMMI BAJ NE ÉRJE ŐKET. KEREM A DRAGA JO ISTENT HOGY SEGITSEN ANYAGI HELYZETEM JAVULÁSÁBAN HOGY HELYRE HOZZHASSAM ÉLETEMET,LEGYEN MUNKAHELYEM,HIVATÁSOM,LEGYEN SZERETET ÉS BÉKE ÉLETEMBEN,ÉLETÜNKBEN!!!FORDULJON JÓRA MINDEN AZ ÉLETÜNKBEN! KÖNYÖRGÖM ISTENEM HALLGASD MEG IMÁINKAT ÉS KÉRÉSEINKET!DRÁGA ÚR JÉZUS,SEGITS MEG BENNÜNKET,LEGYEN JÓ MINDEN,KÉREM ÖNÖKET IMÁIKBAN HORDOZZANAK BENNÜNKET,DICSÉRTESSÉK AZ ÚR JÉZUS KRISZTUS!!! KÖSZÖNÖM:VERES ÁRPÁD

Hedvig Teréz írta...

Kedves Árpád!

Köszönöm, kérem a hozzászólás olvasóit is, hogy imádkozzanak Önért. Szívesen veszem a visszajelzéseket is. Továbbá szeretném figyelmébe ajánlani ezt az internetes imaközösséget, én sokszor tapasztaltam ennek a közösségnek, az imáiknak hatását és megtartó erejét: imakozosseg.blogspot.com

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...